Levensloop

Frédéric Chopin – levensloop

Frédéric Chopin, volledig Frédéric François Chopin, werd geboren op 1 maart 1810 in Żelazowa Wola, bij Warschau, Polen. Hij overleed op 17 oktober 1849 in Parijs, Frankrijk).

Pools Frans componist en pianist van de Romantische periode, vooral bekend om zijn solostukken voor piano en zijn pianoconcerti. Hoewel hij weinig schreef behalve pianowerken, waarvan velen kort zijn, geldt Chopin als een van de grootste klankdichters van de muziek vanwege zijn superfijne verbeeldingskracht en zijn veeleisende vakmanschap.
Leven

Chopin’s vader, Nicholas, een Franse emigrant in Polen, was werkzaam als tutor bij verschillende aristocratische families, waaronder de Skarbeks, bij Żelazowa Wola, van wie hij de armere relaties die hij trouwde. Toen Frédéric acht maanden oud was, werd Nicholas docent Frans op het lyceum van Warschau. Chopin woonde zelf het lyceum bij van 1823 tot 1826.

Het hele gezin had artistieke voorkeuren, en zelfs in de kindertijd was Chopin altijd vreemd geroerd toen hij naar zijn moeder of oudste zuster die piano speelde, luisterde. Op zesjarige leeftijd probeerde hij alweer wat hij hoorde te reproduceren of om nieuwe deuntjes te verzinnen. Het jaar daarop begon hij pianoles met de 61-jarige Wojciech Zywny, een allround muzikant met een scherp gevoel voor waarden. Zywny’s eenvoudige instructie in het pianospel werd al snel achtergelaten door zijn leerling, die voor zichzelf een originele benadering van de piano ontdekte en zich ongehinderd door academische regels en formele discipline kon ontwikkelen.

Chopin werd al op jonge leeftijd uitgenodigd om op privé-avonden te spelen en op zijn achtste maakte hij zijn eerste openbare optreden tijdens een liefdadigheidsconcert. Drie jaar later trad hij op in aanwezigheid van de Russische tsaar Alexander I, die in Warschau was om het Parlement te openen. Spelen was niet de enige die verantwoordelijk was voor zijn groeiende reputatie als wonderkind. Om zeven uur schreef hij een Polonaise in G Minor, die werd gedrukt, en kort daarna deed een mars van zijn beroep een beroep op de Russische groothertog Constantine, die liet scoren voor zijn militaire band om op parade te spelen. Andere polonaises, mazurka’s, variaties, ecossaisen en een rondo volgden, met als gevolg dat zijn gezin hem op 16-jarige leeftijd bij het nieuw gevormde conservatorium in Warschau inschreef. Deze school werd geregisseerd door de Poolse componist Joseph Elsner, met wie Chopin al muziektheorie had gestudeerd.

Er was geen betere leraar gevonden, want terwijl hij op een traditionele training aandrong, besefte Elsner, als een romantische geneigde componist zelf, dat de individuele verbeeldingskracht van Chopin nimmer door louter academische eisen kan worden gecontroleerd. Nog voordat hij onder de aandacht van Elsner kwam, had Chopin interesse getoond in de volksmuziek van het Poolse platteland en had hij die indrukken opgedaan die later een onmiskenbare nationale kleur gaven aan zijn werk. Aan het conservatorium kreeg hij een gedegen opleiding door in harmonie en compositie; bij pianospelen mocht hij een hoge mate van individualiteit ontwikkelen.

Ondanks het levendige muzikale leven van Warschau, had Chopin dringend behoefte aan een bredere muzikale ervaring, en dus vonden zijn toegewijde ouders het geld om hem naar Wenen te sturen. Na een eerste expeditie naar Berlijn in 1828, bezocht Chopin Wenen en maakte daar zijn uitvoerendebuut in 1829. Een tweede concert bevestigde zijn succes en bij zijn terugkeer naar huis bereidde hij zich voor op

Frederik Chopin
Volledige naam: Frédéric François Chopin (franse spelling), Fryderyk Franciszek Szopen (poolse spelling)

GEBOREN: 1 maart 1810 te Zelazowa Wola, Polen
OVERLEDEN: 17 oktober 1849 (leeftijd 39), Parijs, Frankrijk